Akustiske løsninger

Akustikløsninger kommer i mange former, men ens for dem alle er, at de:

  • har et formål i forhold til rummets lydmæssige karakter,
  • indgår i rummets visuelle æstetik og
  • skal matche rummets funktion. 

Det stiller krav til projektledelsen om at have forståelse for lokalernes funktion og være bekendt med både løsningstype og materialer.

Har du et projekt, du har brug for sparring på eller ønsker tilbud, er du meget velkommen til at kontakte en af vores projektledere.

Er du interesseret i at se tidligere projekter? Så tag et kig i vores referencekatalog her.

Du kan læse mere om de forskellige typer af akustiske løsninger her.

Akustikpuds – former sig efter rummet

Mineraluldsløsninger – den effektive løsning.

Perforerede absorbenter – den hårdføre løsning, når det samtidig skal have en æstetisk profil.

Tekstilløsninger – når der er behov for en æstetisk beklædning med blød feel.

Trælameller – den hårdføre løsning, der giver karakter til rummet.

Træbeton – den hårdføre og effektive løsning. 

Akustikpuds

Akustikpuds dækker over løsninger, hvor den synlige overflade består af puds med en kerne af absorberende materiale – f.eks. mineraluldsplader. Pudsen er i sig selv ikke absorberende, men fungerer som en akustisk transparent finish, hvor overfladen fremstår som en homogen ubrudt flade. Det giver mulighed for at skabe formbare, æstetiske løsninger, der gnidningsløst træder ind i lokalets æstetik.

INTERN er certificeret montør af Rockfon® Mono® akustikpuds.

Anbefales til: Lokaler hvor der er ønskes en ubrudt overflade og som understøtter rummets ønskede æstetiske udtryk. F.eks. lokaler med bløde/amorfe former eller lokaler i ældre, fredede bygninger med stuk, hvor man ikke har mulighed for at etablere traditionelle akustikløsninger.

Mineraluldsløsninger

Denne type absorbent består af mineraluldsfibre (sten- eller glasuld), og er ofte formet som plader, der fungerer akustisk ved, at overfladen er åben for lydbølger, der derved absorberes. Både tykkelsen på pladen og det bagvedliggende hulrum er afgørende for effekten.

Fordelene ved denne absorbenttype er den akustiske effektivitet og pladernes lette vægt og tilpasningsgrad. Pladerne tilskæres nemt og kan håndteres let og enkelt af håndværkeren. Derudover findes pladerne i mange kvaliteter, der kan matches det ønskede resultat og budget.

Pladerne er som udgangspunkt ikke modstandsdygtige overfor fysisk påvirkning, og kan ikke bemales. Dog findes der løsninger, der kan afvaskes.

Anbefales til: lokaler med stort fokus på akustik samt lokaler, hvor økonomi også er i fokus.

Perforerede absorbenter

Denne løsning er ofte udført i gips, metal eller træ. Materialet er i sig selv ikke absorberende, men perforeringen lader lydbølgerne passere igennem. 

Perforeringsgraden er afgørende for den akustiske effektivitet. Generelt er akustiske løsninger med perforerede produkter mindre effektive end f.eks. mineraluldsprodukter, men er lavet af et modstandsdygtigt materiale. Løsningen kræver en vis størrelse af bagvedliggende hulrum eller mineraluld for at fungere. Denne løsning er velvalgt til projekter, der kræver for en høj æstetisk og arkitektonisk værditilførelse og/eller hvor holdbarhed og modstandsdygtig er vigtig. Løsningerne kan som regel også males – f.eks. ifm. udsmykning, vedligehold, reparation o.lign.

Anbefales til: lokaler med fokus på æstetik, hvor der kan forventes et moderat støjniveau og relativ lav slitage. F.eks. kontor-, erhvervs- eller butikslokaler.

Tekstilløsninger

Her er der et stærkt fokus på det visuelle udtryk. Det er ofte selvstændige løsninger, der er nemme at udskifte og som ofte får en markant plads i rummets æstetik. Overfladen er ikke i sig selv det absorberende materiale, men blot det materiale, der vælges til at dække den absorberende kerne (mineraluld/akustikskum el.lign.).

Udvalget af tekstiler er enormt, dermed er der også mange muligheder med dette materiale.

Anbefales til: Lokaler, hvor design og fleksibilitet vejer tungt, og hvor der samtidigt er behov for at bevare det akustiske fokus. Løsningerne ligger oftest i den økonomiske tungere ende.

Trælameller

Når løsningen med trælameller udføres, har man et bagvedliggende lag af mineraluldsplader. Mellemrummene mellem lamellerne giver dermed lyden mulighed for at passere igennem og blive således absorberet i det bagvedliggende lag af mineraluldsplader. Lamellerne i sig selv absorberer ikke lyden, men de er med til at knuse lydbølger, der ellers ville kunne kravle/reflektere langs en glat, ubrudt flade. Normalt er vægmonterede mineraluldsplader udsatte, men ved denne løsning er de afskærmet for direkte fysisk påvirkning. Lamellerne er en god akustisk løsning, og bidrager derudover også i stor grad til lokalets visuelle udtryk. Lameller udføres også i andre materialer end træ. F.eks. ses ofte lofter med lamelløsninger udført i metal.

Anbefales til: lokaler hvor der behov for akustikløsninger til væggene, da man her får et modstandsdygtigt produkt med en æstetisk finish, der også giver ro til rummet.

 

Sandloppen_Troll Tekt_02

Træbeton

Denne løsning kræver et bagvedliggende mineraluldslag for at kunne fungere akustisk. Som oftest monteres disse med faste skruer direkte i forskalling. Med denne konstruktion står man med en rigtig god løsning akustisk. Løsningen er dertil også meget stærk og modstandsdygtig overfor fysisk påvirkning, som eksempelvis slag, sakse, boldspil m.v. 

Økonomisk er dette ofte en fornuftig løsning, men har heller ikke det store spillerum hvad angår det visuelle udtryk. Løsningen kan som udgangspunkt anvendes i alle typer af byggeri, men ses ofte anvendt på skoler og daginstitutioner, hvor der er behov for god akustik og modstandsdygtighed overfor leg m.v.

Anbefales til: Lokaler med fokus på holdbarhed og høj effektivitet, som f.eks. til børneinstitutioner og skolerum.